Denizli Çameli Kaymakamligi önderliginde, Çameli Belediyesi tarafindan düzenlenen ve 3 gün boyunca devam eden ‘Çameli Sempozyumu’ Teknik ve Doga Gezisiyle sona erdi.
Denizli’de Çameli Kaymakamligi önderliginde Çameli Belediyesi tarafindan ilçenin cografi, kültürel, turizm, sosyoekonomik yapisi ve kalkinma modelleri basliklari altinda düzenlenen ve 3 gün boyunca devam eden ‘Çameli Sempozyumu’ Teknik ve Doga Gezisiyle sona erdi. Çameli Kaymakami Kübra Eroglu, Çameli Belediye Baskani Cengiz Arslan, sempozyumda bildiri sunan bilim insanlarina ve gazetecilere ilçeyi her yönüyle tekrar tanitti. Çameli Ilçesi Teknik ve Doga gezisi Çameli Tas Konaklarinin tanitilmasiyla basladi.
Ilçeye bagli Kizilyaka Mahallesi’nde bulunan Dr. Özcan Özçelik’in Karadag Konagindaki müzesini ziyaret eden konuklar. Ilçeye bagli Elmali Mahallesi’nde bulunan trakking rotalarini da gezdi. Ilçeyle ilgili olarak uzan zamandir yapmayi planladiklari sempozyumun sonuna geldiklerini, sempozyumda 55 bildiri ve sunum yapildigini anlatan Çameli Belediye Baskani Cengiz Arslan, ilçe tarimi ve turizmiyle ilgili sempozyumlar da düzenleyeceklerini söyledi.
Ilçenin her yönüyle üç gün boyunca devam eden sempozyumda tekrar mercek altina alindigina dikkat çeken Baskan Arslan, “Ilk gün Hayri Dev kültür merkezinde sunumlarimizi yaptik. 55 bildiri ve sunum yapildi. Hepsi birbirinden degerli. Ikinci ve üçüncü gün diger sunumlari tamamladik. Basarili katilimi yüksek bir sempozyumu gerçeklestirdik. Teknik gezi ile Çameli tanitimindayiz. 60 ya yakin akademisyenimiz tas konaklarindan baslayacagi, doktor beyin konagindan Elmalidaki rotalarimiza kadar her yeri gezecegiz. Çameli’nin her yeri gezmeye deger, küçük bir kismini bugün gösterebilecegiz. Sempozyumumuzu bitirecegiz. Ama sempozyumumuz bitmeyecek. Yürütme kurulundaki arkadaslarimiz Çamelili akademisyenler. Onlara sunu söyledim. Çameli’ye herkesin bir vefa borcu var. Bu sempozyum onun için önemli. Elimizdeki degerler gün gelecek yok olacak. Sempozyumda unutulmaya yüz tutmus bölümler vardi” dedi.
Bütün dünyadan ulasabilsin diye bildirileri internete yükleyecegiz”
Bildiri sunan herkese tesekkür eden Baskan Cengiz Arslan, “Tarihle cografyayla ilgili üç sunumda Çameli tarihini yeniden yazmis olduk. Osmanli’da da Çameli nereye bagliydi. Babun ve Likya ortasinda kalmis. Burdur yöresi mentese Fethiye bölgesinin arasinda kalmis üçe bölünmüs bir cografya, gazi Mustafa Kemal Atatürk imzasiyla Karaman ismiyle nahiye olmus. 1930’lu yillarda mahalleler köyler dahil olmus. Elimizde akademik çalismalar var. Agiz yapisiyla ilgili yerel dilimiz unutmak üzereydi ve hocalarimiz tek tek çalismislar. Çameli nakis nakis dokunmus. Bildiri sunan herkese tesekkür ediyorum. Kitabi basmadan sunumlar yaptik. Onlara süre verecegiz ilaveler yapilinca kitaplar basilacak. Bütün dünyadan ulasabilsin diye bildirileri internete yükleyecegiz. Çameli tarihi ve kültürünü oradan ögrenecekler. Bastan beri istiyorduk. Pandemiden ara vermek zorunda kaldik” seklinde konustu.
“Tarim turizm çalistayi yapmamiz lazim”
Bir yilda 150’ye yakin endemik tür ile 600 bitki çesidi tespit edildigini belirten Baskan Arslan, “55 sunumun hepsini takip ettim. Her bildiride bilmedigimiz farkli konular ortaya çikti. Çameli tarihi, bunu netlestirdik. Hangi Türk boyundan gelinmis hepsi netlesti. Endemik bitkilerle ilgili Türkiye de endemikler Toroslari takip ediyor. Bizde Toroslarin basindayiz. Bir yilda 150’ye yakin endemik tür ile 600 bitki çesidi tespit edildi. Türkiye ortalamasi ve Denizli ortalamasi yüzde 17 ise bizde yüzde 24’lerde hiç çalisma yapilmamis. Tarim turizm çalistayi yapmamiz lazim. Çameli de turizmde tarimda neler yapmaliyiz bunu ortaya çikartacagiz. Bu isin sadece tarih boyutu yok ekonomik boyutu da var. Çameli ye ekonomik ne katabiliriz. Bunu çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandi.